Jak na osvětlení koupelny

Koupelna je místností, kde začínáme i končíme aktivní část našeho dne. Odpočíváme zde, relaxujeme, provádíme všechny potřebné denní rituály a pracujeme na zkrášlování našeho zevnějšku.

Pro potřeby malování, holení, zubní péče apod. je potřeba především takové světlo, v kterém se dobře uvidíme. K tomuto účelu je nejvhodnější umístit v úrovni očí po obou stranách zrcadla dvojici svítidel vydávajících rozptýlené světlo směrem k nám.

Běžným omylem je umístění svítidla nad horní hranu zrcadla. Tím ale dosáhneme pouze hororového efektu temných kruhů pod očima a vytvoření kontrastních stínů pod nadočnicovými oblouky a pod bradou. Na čele (a některým i výše na hlavě) se budou tvořit jasné odlesky a celkově vizuálně zestárneme až o 10 let. Zároveň si budeme při veškeré manipulaci vrhat stín od nástrojů a rukou na obličej, na který právě nejvíce potřebujeme vidět.

Nevěříte? Vzpomeňme na hollywoodské umělkyně, které sedávaly před zrcadlem lemovaným žárovkami.

Celkové osvětlení koupelny zajistíme stropním svítidlem, u kterého nemusíme držet uzdu naší fantazie ani vkusu na uzdě. Dekorativní svítidlo dodá prostoru třpyt a nádech luxusu. U čtvercových koupelen zpravidla postačí jediné svítidlo umístěné v ose místnosti. U obdélníkových počet stropních svítidel navýšíme tak, abychom dosáhli rovnoměrného osvětlení celého prostoru.

Možnost stmívání koupelnových svítidel dobře poslouží jak po ránu, kdy necháme oči postupně přivykat zvyšující se intenzitě osvětlení, tak večer, pro postupné ukolébávání našeho organismu při cestě do postele. Zároveň jsme schopni osvětlení přizpůsobit jakékoliv náladě a podpořit třeba romantickou chvilku.

U koupelnových svítidel však musíme dbát na technické specifikace svítidel. Pokud si nejste jisti výběrem vhodné teploty chromatičnosti, správného stupně ochrany proti vniknutí vody či vhodným materiálem svítidla, vždy se poraďte s odborníkem, protože v mokrých provozech jde nejen o estetiku, ale i o vaši bezpečnost.

Tereza Sehnalová / architekt

Nezávazně poptat architekta

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Kontaktujte nás, těšíme se na Vás.

Nové rozpočty a projekty:

Příjem a výdej zboží vč. termínů:

Fakturace:

PAIRAM
Oldřichova 49, Praha 2
(vstup z ulice Svatoplukova)
Showroom otevřeno:
Po – Čt: 9 – 17 / Pá: 9 – 14:30

IČ: 04091329
DIČ: CZ04091329

Ve správném světle Pairam