Kuchyně – rozsviťte srdce domova

Vhodná volba osvětlení kuchyně závisí na dispozici prostoru, jednotlivých kusů nábytku a samozřejmě na požadavcích uživatele prostoru, tedy Vás.
Obecně by mělo osvětlení sestávat z několika nezávislých částí:

  1. Difuzní*) osvětlení prostoru jako celku
  2. Úkonového osvětlení – tedy osvětlení pracovních ploch
  3. Designového osvětlení

Všude, kde je pravděpodobné, že budeme sekat, krájet nebo číst recepty je potřeba zajistit osvětlení pracovní plochy difuzním*) světlem. Zamezíme tím tvorbě stínů a především odlesků od kovových nástrojů. Ideální umístění je pod úrovní očí, v konstrukci nábytku a to tak, aby byl maximálně znemožněn pohled přímo do světelného zdroje a to i při pohodlném opření se o linku se sklenkou vína.

Designová svítidla by měla přitáhnout pozornost a korespondovat s charakterem prostoru. Jejich použití je vhodné u dispozic s kuchyňským ostrůvkem nebo barovým pultem. Pokud se i u Vás vždy jakákoliv společnost nakonec sejde v kuchyni, zvažte doplnění osvětlení pomocí stolní nebo stojací lampy pro dotvoření intimní atmosféry. Stmívání svítidel by v takovém případě mělo být samozřejmostí.

Tím ale možnosti osvětlení kuchyně nekončí. Pokud byste chtěli pozvednout vaši kuchyň na luxusnější úroveň, můžete doplnit nepřímé osvětlení nad skříňky, nasvětlit sokly či přesahy stojacích skříněk či instalovat vnitřní osvětlení prosklených vitrín. Praktickou věcí je i osvětlení šuplíků a hlubších skříněk, které se spíná automaticky při otevření.

Třešničkou na dortu, která již přesahuje běžné vnímání kuchyňského prostoru, je použití akcentního (bodového) osvětlení. To by mělo být používáno pouze v případě, kdy chceme nasvětlit např. umělecké dílo visící na zdi nad barovým pultem nebo máme-li na poličce jedinečné kousky benátského skla či čínského porcelánu. Ale pozor i zde dbejte na zamezení možnosti oslnění při pohledu přímo do svítidla.

Rada architekta na závěr? Vyberte si takový styl kuchyně, ve kterém se budete cítit dobře a v kterém budete rádi trávit čas. Propojte potom hlavní prvky prostoru, tedy i svítidla, jednotnou barvou či materiálem. O techničtějších elementech nebo vhodnosti užití konkrétních svítidel se poraďte s odborníkem a nemůžete šlápnout vedle.

*) osvětlení lineárními zde ideálně vestavnými či přisazenými svítidly – protipól k bodovému osvětlení

Tereza Sehnalová / architekt

Nezávazně poptat architekta

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Kontaktujte nás, těšíme se na Vás.

Nové rozpočty a projekty:

Příjem a výdej zboží vč. termínů:

Fakturace:

PAIRAM
Oldřichova 49, Praha 2
(vstup z ulice Svatoplukova)
Showroom otevřeno:
Po – Čt: 9 – 17 / Pá: 9 – 14:30

IČ: 04091329
DIČ: CZ04091329

Ve správném světle Pairam