Lokalizace zdroje světla aneb věčné téma „kam s ním?“

Zamysleli jste se někdy nad tím, kde by mělo svítidlo viset? A jestli na (jeho) velikosti záleží? Než přistoupíme k doporučením pro návrh osvětlení v jednotlivých místnostech, pojďme si říct několik osvědčených pravidel, jak dosáhnout výsledku, s kterým budete spokojeni.

Nejčastější chybou je snaha nasvětlit celou místnost jako jeden celek. „Pokud pověsíte jediné svítidlo do středu místnosti, budete se muset na svůj vlastní stín dívat celý den.“, trefně podotýká Lindsey Adelmanová, newyorská designérka. To platí ale i pro ostatní předměty v prostoru. Osvětleny jediným zdrojem světla vrhají dlouhé temné stíny, které vytvářejí nepříjemné kontrasty.

Vhodnější je použít k nasvětlení místnosti více míst a tedy i větší počet svítidel tak, aby mohly vzniknout různé vrstvy světla, které se propojí dohromady. Společně pak v prostoru vytvoří difuzní – rozptýlené světlo, které je očím příjemnější a blíží se přírodnímu světlu.

Důležité je dbát i na vhodnou výšku svítidla. Vždy by mělo být umístěno tak vysoko, aby nám bylo užitečné pro činnost, kterou se chystáme provádět, ale zase ne tak vysoko, abychom byli oslňováni pohledem do světelného zdroje svítidla.

Pokud váháte nad vhodnou velikostí svítidla, držte se pravidla, že součet šířky a výšky místnosti v metrech vynásobený 8,5 přibližně odpovídá vhodnému průměru svítidla v centimetrech. Díky špatně zvolené velikosti svítidla může celý prostoru působit disproporčně. Nikdy neuděláte chybu, když se poradíte s odborníkem. Ať máte doma správné světlo ze správně umístěného svítidla.

Tereza Sehnalová / architekt

Nezávazně poptat architekta

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Kontaktujte nás, těšíme se na Vás.

Nové rozpočty a projekty:

Příjem a výdej zboží vč. termínů:

Fakturace:

PAIRAM
Oldřichova 49, Praha 2
(vstup z ulice Svatoplukova)
Showroom otevřeno:
Po – Čt: 9 – 17 / Pá: 9 – 14:30

IČ: 04091329
DIČ: CZ04091329

Ve správném světle Pairam