O světle nejen kolem nás

Světlo je zdrojem života a žití. Slunce, hvězdy i oheň nás provázejí již po tisíciletí. Během času jsme se naučili světlo ovládat, rozumíme procesům, jeho vzniku a dokonce jej dokážeme vyrobit. Stalo se všudypřítomnou složkou našeho života, kterou si uvědomíme až v okamžiku, kdy pocítíme její nedostatek, či přebytek.

Přírodní zdroje světla jsou dnes doplňovány umělými. Množství zdrojů roste geometrickou řadou a není-li naším jediným zájmem sledování právě této oblasti technického vývoje, řítící se vpřed rychlostí téměř nadsvětelnou, snadno můžeme v bludišti světelných charakteristik a technických údajů zabloudit.

Osvětlení může do detailů promýšlený architektonický návrh buď zcela zničit, nebo jej naopak podpořit a vypíchnout charakteristické prvky prostoru. Pokud je provedeno správně, umožní nám věnovat se nejrůznějším činnostem s pocitem komfortu a pohody. Dokáže nás podněcovat k vyšší aktivitě, nebo nás naopak nabádat k relaxaci a lenošení.
Na osvětlení je vhodné pamatovat již v rané fázi návrhu interiéru, neboť ne každý z nás holduje technicistnímu vzhledu pohledové kabeláže vinoucí se po konstrukcích. V bytech, bývají vlivem snahy o jistou univerzálnost světelné vývody umisťovány na příhodných místech. Pokud tomu zrovna u Vás tak není, neztrácejte hlavu, vždy lze najít vhodný způsob řešení problému.

V tomto seriálu se dozvíte, na co si dát při výběru osvětlení pozor a co byste od dobrého svítidla měli očekávat. Ukážeme vám, jak navrhovat světelné scény v jednotlivých místnostech a jak velkou roli hrají zdánlivé detaily při výběru světelných zdrojů.

Tereza Sehnalová / architekt

Nezávazně poptat architekta

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Kontaktujte nás, těšíme se na Vás.

Nové rozpočty a projekty:

Příjem a výdej zboží vč. termínů:

Fakturace:

PAIRAM
Oldřichova 49, Praha 2
(vstup z ulice Svatoplukova)
Showroom otevřeno:
Po – Čt: 9 – 17 / Pá: 9 – 14:30

IČ: 04091329
DIČ: CZ04091329

Ve správném světle Pairam